zondag 20 mei 2007

De trend

Ons onderzoeksgebied betreft het onderwerp rituelen. Na het eerste onderzoek op trends met rituelen kom je al snel op rituelen rondom de uitvaart. Vroeger was de uitvaart iets eng, een taboe om over te praten, laat staan dat mensen er mee bezig waren. Mensen gingen dood, werden begraven en het leven ging gewoon weer verder.

Tegenwoordig is de uitvaart een normaal onderwerp, waar we dagelijks mee geconfronteerd worden. Niet alleen door het overlijden van een persoon maar ook worden we wekelijks geconfronteerd met reclame over een uitvaartverzekering. Wees voorbereid op uw dood en laat je familie goed achter is de achterliggende gedachte ervan. Doordat Nederland steeds meer multicultureel wordt, veranderd ook ons beeld rondom de dood. Iedere cultuur heeft zijn eigen rituelen en de westerse cultuur neemt dit over. De dood wordt zelfs steeds belangrijker en zijn er steeds meer mee bezig. Hoe kijken we er tegenaan, hoe willen wij dat onze begrafenis eruit ziet, hoe verloopt de rouwverwerking? De dood is niks eng en we doen er alles aan om de overledene in gedachte te houden.

Doordat ons beeld tegenover de dood verandert, veranderen ook de rituelen er om heen en kunnen we daarom spreken van een mega-trend.

Geen opmerkingen: